Web
Analytics

Relieff – byvåpeN hønefoss - 2018 

Svein Jørgensen og Irmelin M. Palme Kårbø

Dette prosjektet var et samarbeidsprosjekt mellom Hønefoss-Ringerike Rotaryklubb og Hønefoss-Øst Rotaryklubb i Rotaryåret 2017-18. Prosjektet hadde som mål å bevare en liten, men viktig del av byens historie. Initiativtakere til prosjektet var Svein Jørgensen og Jan Berg.

Byvåpenrelieffet ble avduket lørdag 25. august 2018 i en flott og høytidelig seremoni hvor Hønefoss ungdomskorps spilte. Relieffet er plassert i Pottemakerbakken på Nordsiden. I sin tale ved avdukingen sa ordfører Kjell B. Hansen at «det er mange som i debatter spør om hvor vi har røttene våre, - svaret får de ved å se på det gamle byvåpenet».

Historien

Det var fossekraften og tilgang på tømmer som gjorde det mulig å utvikle Hønefoss til et industriområde. Firmaet Edw. Lloyd Limited var eier av Hønefoss Træsliberi (Hønefoss Brug) i tidsrommet 1893 til 1918. Firmaet produserte tremasse som ble levert til papirfabrikker i London.

Frank Lloyd, eldste sønn til Edw. Lloyd var eier av firmaet. Daglig leder gjennom ca. 45 år var August Wahlstrøm (bosatt i Hammerbro-gaten ved Nordre Torv). Han utviklet en ny varmslipeteknologi, den første av sitt slag i Norge. Det var denne teknologien som gjorde det lønnsomt å utvide driften ved fossen.

I 1909 var ombygging av det gamle sliperiet ferdig. Arkitekt var Einar Engelstad. Fasaden mot Hønefoss bro ble bygget i Jugendstil og pyntet med flere støpte relieff som ligner byens byvåpen fra 1902. Det spesielle med de støpte relieffene var at jernbanebrua over elven Begna var med. Den ble offisielt åpnet som en del av Bergensbanen samme år.  

Relieffene var en del av bybildet i mer enn 60 år. Det forandres seg da Hønefoss by ble en del av Ringerike kommune. Det var da fabrikklokalene ved fossen, som den gang var eid av Norpapp Industri AS, skulle bygges om til Ringerike Stormarked, at flere av relieffene ble demontert og fjernet. Det relieffet som nå er restaurert har en egen historie, og det var det som reddet relieffet fra å bli ødelagt.

Det var en dag i 1970 da Johan Jørgensen, Fridthjof Jørgensens far, var på vei til sitt arbeid i gullsmedbutikken. Da han spaserte over broen så han at relieffene var i ferd med å bli hugget ned. Han ropte da «stopp», og klarte med det å stanse ødeleggelsen av ett av relieffene. Han ba om at det ble tatt pent ned og levert i gården bak gullsmedbutikken. Dey ble slik og relieffet ble det montert i bakgården hvor det har stått de siste 47 årene.

Relieffet var i god stand men med en del skader, og ble i 2017 gitt i gave til Rotary for restaurering og ny montering. Det ble opprettet et samarbeidsprosjekt mellom de to klubbene, Hønefoss-Ringerike Rotaryklubb og Hønefoss Øst Rotaryklubb som jobbet aktivt med planer og løsninger for finansiering og plassering, m.m.

HER FINNER DU ARTIKKELEN FRA RINGERIKES BLAD

Her er link til film på youtube: https://youtu.be/UvHOLVyjEZs